Handicap Calculator

Het systeem kort uitgelegd

Het voert te ver om hier het hele EGA handicap systeem en de stableford berekeningen uit te leggen, dus we beschrijven beknopt hoe het systeem functioneert.

Indien u een EGA handicap heeft, is dit uw `exact handicap`. Om op een baan een qualifying kaart te kunnen lopen, moet uw exact handicap aangepast worden aan de moeilijkheidsgraad van de baan. Dit is uw zogenaamde `playing handicap` voor die baan. Hiervoor hangen op de banen tabellen met de conversie van een exact handicap naar de playing handicap voor die baan. Met deze playing handicap berekent u het aantal stableford punten dat u behaald heeft na de ronde (Hier lees u hoe u Stableford punten berekent). Dit aantal stableford punten, tezamen met uw EXACT handicap (dus uw laatste officiële Exact EGA handicap) bepalen de nieuwe handicap die u krijgt na verwerking van de qualifying kaart.

In het formulier op de homepage gebruikt u dus uw laatste officiële Exact EGA handicap en het aantal behaalde stableford punten. U vult hier dus NIET de playing handicap in die u kreeg op de baan voor het lopen van uw qualifying kaart!

Aangezien niet iedereen altijd even stabiel speelt (door bijvoorbeeld wind, gebrek aan concentratie, vermoeidheid etcetera...) is er voor elke handicap een `buffer zone` ingesteld waarin de stableford score af mag wijken van de score die u zou lopen als u uw playing handicap zou spelen op die baan. Indien het behaalde aantal stableford punten binnen deze bufferzone valt, verandert de officiële handicap niet. Aangezien een speler met een hoge handicap (dus richting 36) vaak iets instabieler scoort dan een speler met een lagere handicap (dus alles richting de single handicap), is de afwijking die men mag hebben, voordat een exacte handicap verandert, groter.

Daarnaast verandert de handicap voor spelers met een hoge handicap sneller dan die voor een speler met een lage handicap. De bufferzones en de verandering die een handicap maakt, na het verwerken van de qualifying kaart, is afhankelijk van de `handicap categorie` waarin men zit.

Al deze gegevens staan in een overzichtelijk handicap tabel.

Deel deze pagina:


Een officiële handicap krijgen

Hier kunt u lezen hoe u een officiele handicap kunt krijgen. Hier wordt ook uitgelegd hoe u uw eerste handicap Exacte kunt berekenen en wat het verschil tussen een actieve en inactieve handicap is.

Waarom we dit doen?

We zijn Internetontwikkelaars en -marketeers en zijn daarnaast fanatieke golfers... vandaar. We vonden het handig en dachten dat anderen dit wellicht ook handig zouden vinden. Voor ons andere werk, kijk op www.saasmedia.nl.

Vragen & opmerkingen

Voor vragen over het EGA handicap systeem kunt u het beste contact opnemen met de NGF.

Voor overige vragen & opmerkingen kunt u een email sturen naar: 

Deze rekenmodule uw website?

U kunt de handicap calculator in uw eigen kleuren en stijl plaatsen binnen uw eigen website. Dit is gratis en verplicht u tot niets. Het is slechts een kwestie van het plaatsen van 3 regels html code in uw eigen website. U kunt kleuren, tekstgrootte en type font naar eigen wens aanpassen. Lees hier hoe u deze rekentool op uw eigen website plaatst...

Wilt u deze rekentool ook op uw website?
Heeft u vragen of tips voor ons? Neem dan contact op via
We doen onze uiterste best om de informatie zo zorgvuldig mogelijk weer te geven, maar toch: een disclaimer
Vertel het door: Stuur deze site naar een vriend!